Låneoversigt

En låneoversigt kan spare dig for mange penge! Har du tænkt over følgende spørgsmål hvis du har tænkt på at låne penge?

  1. Kan jeg låne penge i min bank?
  2. Hvis jeg kan låne penge i min egen bank – vil jeg så det?
  3. Hvordan finder jeg det billigste lån?
  4. Hvad skal jeg være opmærksom på når jeg skal låne penge? Og er det i det hele taget klogt at låne penge.

Lad os antage at du allerede har overvejet om det er klogt og at du nu står i en situation hvor du har brug for penge. Dit budget kan klare det. Beslutningen er taget. Hvad gør du?

Kan du låne penge i din bank?

Ja hvorfor ikke. Din bank kender dig. Du har sikkert en lønkonto og en budgetkonto. De har de bedste muligheder for at bedømme din evne og vilje til at betale lånet tilbage. Tilbage står så om de vil låne dig pengene og til hvilken pris. Hvis du vil finde ud af om de vil låne dig pengene vil det være en god ide at få et møde med din bankrådgiver.

Under denne samtale får du en indikation af hvor villige de er til at hjælpe dig. Husk at spørge om renten, hvilke gebyrer der kommer og spørg også til ÅOP. De Årlige Omkostninger i Procent på lånet. Lad være med at beslutte dig i banken, men sig pænt tak for tilbuddet. Det er en stor beslutning så du har brug for at ‘sove’ lidt på det inden du beslutter dig endeligt.

Hvis du kan låne penge i din egen bank – vil du så det?

Et vigtigt spørgsmål er om du vil låne penge i din egen bank. Hvilke grunde kan der være til ikke at gøre det?

Flere og flere ønsker ikke at deres bankrådgiver skal vide hvad de låner penge til. Den ene dag sidder du i banken og blotlægger hele din privatøkonomi og det næste øjeblik møder du din bankrådgiver i Brugsen og bliver bedømt ud fra hvad der ligger i indkøbskurven. Det tror jeg nu ikke de gider at bruge tid på. De taler dagligt med mange kunder, så mon de lige kan huske detaljerne i din privatøkonomi.

En anden væsentlig grund til at overveje om din egen bank er det bedste valg når du skal låne penge er prisen. Det kan straks være mere komplekst at gennemskue. Det første du skal kigge på er prisen på lånet. Dvs de årlige omkostninger i procent for lånet. Det er også vigtigt at kigge på andre fordele du kan få ved at etablere lånet i din bank. Måske tilbyder din bank rabat på Dankort og på dit kreditkort.

Måske har du tegnet dine forsikringer gennem banken og ved at optage dit lån dér får du samlerabat på grund af dit samlede engagement. Hvis du kigger isoleret på lånets pris kan en låneoversigt på internettet være et uvurderligt værktøj for at finde ud af om bankens pris er god.

Hvordan finder du det billigste lån?

Der findes en masse låneoversigter på nettet. Hvilke oplysninger skal se efter? Det er vigtigt at se efter Årlige Omkostninger i Procent. Det er faktisk det vigtigste.

I Danmark er lånemarkedet reguleret og tilses af Finanstilsynet Hvis det er et kendt firma med en officiel hjemmeside behøver du ikke være bange for at det er en lyssky virksomhed der forsøger at narre dig. Når du ser efter Årlige Omkostninger i Procent er det vigtigt at være opmærksom på følgende:

  1. Lånebeløb
  2. Løbetid

Når du sammenligner ÅOP skal lånebeløbet og løbetiden være det samme. Løbetiden er det antal år eller måneder du skal bruge for at betale lånet tilbage. Du kan ikke sammenligne prisen på to lån hvor de begge er på 50000 kroner men hvor løbetiden på det ene er 3 år og på det andet 5 år. Du kan heller ikke sammenligne prisen på to lån hvor begge lån har en løbetid på 4 år og det ene er på 50000 kroner og det andet er på 100000 kroner. Når du sammenligner ved hjælp af en låneoversigt bør der være en funktion hvor du kan vælge lånebeløb og løbetid. Hvis du skal sammenligne priserne med den pris du har fået i banken er det derfor vigtigt at du kan vælge præcis de samme vilkår på de lån du skal sammenligne med.

Hvad skal du være opmærksom på når du sammenligner lån?

Ud over det jeg allerede har nævnt skal du være opmærksom på om det firma der har lavet låneoversigten er uafhængig og om låneoversigten er tilpasset efter hvor mange penge de kan tjene på dig.

Ja. De fleste af de låneoversigter du finder på nettet er lavet sådan at du kan linke direkte til låneudbyderens hjemmeside og ansøge om et lån.

Udbyderen af låneoversigten får et beløb fra låneudbyderen for at henvise dig til dem. Det er der sådan set ikke noget mistænkeligt i, men det kan desværre påvirke indehaveren af låneoversigten til at vise og fremhæve de lån han tjener flest penge på at henvise. Hvis en låneoversigt fremhæver nogen lån frem for andre og det ikke ser ud til at være de billigste der er fremhævet, så er der god grund til at forlade sådan en låneoversigt.

Vi har set eksempler på udbydere af låneoversigter som for eksempel fremhæver ‘de meste populære lån’. Når det drejer sig om penge bør dit motiv til at vælge en bank eller et finansieringsselskab ikke være om andre gør det. Og hvad ligger til grund for den fremhævning? Det mest populære lån i forhold til alle udbydere eller det mest populære lån hos det firma der har lavet låneoversigten?

Vi håber at denne korte gennemgang af fordele og ulemper ved låneoversigter har givet dit lidt at tænke over. I øjeblikket synes vi ikke der er nogen låneoversigter der er værd at fremhæve. Prøv eventuelt at kigge på vores låneoversigt, eller på pengepriser.dk:

  1. Hjemmesiden Pengepriser.dk – Finans- og forbrugerrådets egen prissamenligning.
  2. Vi har lavet en oversigt over forbrugslån

Vi håber du finder det rette lån – og husk:
At låne penge er ikke en dårlig ting, selv rige mennesker låner penge. Det handler om at gøre det rigtige for dig, uanset hvilken situation du er i.

Skrevet af
Andreas Linde
Hjem » Låneoversigt

Seneste nyheder