Valutaomregner → Live-opdaterede valutakurser | PENGEINFO.DK

Valutaomregner

Der findes 180 forskellige valutaer i verden, som hver i sær repræsenterer sin egen værdi. Nogle valutakurser er låst fast til en overordnet valutakurs (f.eks. så er den danske krone låst fast til Euroen), hvilket betyder, at når den overordnede kurs ændrer sig, så vil den fastlåste kurs følge med indenfor en hvis spredning.

På Pengeinfo.dk’s valutaomregner kan du omregne størstedelen af verdens valutakurser, og finde ud af, hvor meget din valuta er værd ift. andre valutakurser. På Pengeinfo.dk’s søsterside kan du finde vores norske valutakalkulator.

Hvordan fungerer en valutaomregner?

En valutaomregner har den funktion, at den skal fortælle dig værdien af en valuta i en anden valuta – f.eks. hvor mange dollars kan du få for 100 danske kroner. Lad os f.eks. sige at dollarkursen (USD/DKK) er 5. Så betyder det, at du kan få 20$ for dine 100 danske kroner.

På Pengeinfo.dk’s valutaomregner skal du blot indtaste hvilken valuta, som du gerne vil omregne værdien af, og herefter ville du automatisk blive præsenteret for værdien af din indtastede valuta i tre forskellige andre valutaer, som du naturligvis helt selv kan bestemme.

Hvad er valutakurser?

En valutakurs er bestemt ud fra forholdet mellem to forskellige valutaer. F.eks. danske kroner ift. dollars etc. Dette er også grunden til, at valutakurser bliver præsenteret som et valutapar. Nogle kendte valutapar er

  1. DKK/USD – Forholdet mellem den danske valuta og $ (dollaren).
  2. DKK/EUR – Forholdet mellem den danske valuta og € (euroen).
  3. USD/EUR – Forholdet mellem $ (dollaren) og € (euroen).

I øjeblikket er den danske kurs låst fast til euroen, og derfor er vil man typisk opleve, at 1 euro koster +/- 7,46 kr. Faktisk er det den danske nationalbanks opgave, at forsøge at holde kronen til dette niveau med svingninger på maksimalt et par procent i varians.

Hvordan fastsættes valutakurser?

Det internationale valutamarked ændrer sig konstant i perioden, og tilpasser sig løbende svingninger i økonomien. Markedet åbner søndag aften og kører non-stop til fredag aften. Der bliver i den periode handlet i tusindevis af milliarder kroner i stort set alle valutaer. Valutakursen justeres på samme måde som almindelige aktier – nemlig ud fra princippet om udbud og efterspørgsel. Et lands valuta er typisk mest eftertragtet, når økonomien i landet er stærk, og derfor afhænger valutakursen af konjunkturer og svingninger i markedet.

Men det betyder også, at værdien af et lands valutakurs kan påvirkes, hvis man f.eks. udsættes for terror eller force majeurs, som kan have en indvirkning i et lands økonomi.

En valuta kan også stige i værdi, hvis Nationalbanken hæver renten, hvilket betyder, at det bliver dyrere at købe og låne i den danske krone. Det er bl.a. på denne måde, at Nationalbanken sørger for, den danske krone holder sig fast til euroen.

Lån penge

Traders og andre valutaspekulanter kan og skubbe værdien op på en valuta. Dette kræver naturligvis, at det enten er nogle enormt store banker og investeringsinstitutter eller en stor samling af mindre valutahandlere, der sammen begynder at købe den danske krone. Herved ville udbuddet falde, mens efterspørgslen stiger, og det vil automatisk få prisen til at stige.

Hvad er bud- og udbudsprisen?

Når du skal ud og købe en udenlandsk valuta, så vil du se to priser; ”Bud” og ”Udbud”. Disse priser fortæller helt grundlæggende forskellen på den højeste pris, som en køber er villig til at betale for valutaen samt den laveste pris, som en sælger er villig til at sælge valutaen til. Budprisen vil derfor altid være lavere end udbudsprisen.

F.eks. når du skal ned i banken og købe en fremmed valuta, så skal du betale salgsprisen (bud-prisen), som altid vil være højere en købsprisen. Når du så kommer tilbage fra din rejse, og du evt. har noget fremmed valuta tilbage, som du gerne vil have vekslet tilbage, så sælge valutaen tilbage til banken eller valutamægleren. Her kan du sælge din valuta til købsprisen (udbudsprisen), som altid vil være lavere en budprisen – såfremt valutakursen ikke har ændret sig, vil du dermed tabe penge på denne transaktion.

Når du kommer tilbage fra din destination, vil du have nogle fremmed valuta tilovers til at sælge tilbage til banken eller mægler. Du vil sælge det på Buying Rate (“bud” pris), som vises altid før salgsprisen, og som altid er lavere.

Hvornår skal jeg købe valutakurser

Det er ofte billigere at købe valuta hos en bank eller valutamægler, inden du rejser. Hermed har du mulighed for at undersøge kurserne hos de forskellige udbydere, og bestille dem når du har fundet en kurs, som du kan være tilfreds med. Herudover kan du være heldig at undgå vekselgebyret, hvis du gør det igennem din egen bank, da de typisk giver gratis veksling af valuta, hvis man er kunde hos dem.

Når du ankommer til at nyt land, og f.eks. skal hæve pengene i en hæveautomat, vil du typisk få en markant dårligere kurs, og der vil ofte være et gebyr forbundet med at hæve i udlandet.

En valutaomregner giver dig et præcist overblik over, hvor meget en valuta er værd ift. en anden, og på Pengeinfo.dk’s valutaomregner opdaterer vi priserne live, så du hele tiden vil få den seneste valutakurs.

Skrevet af
Andreas Linde
Hjem » Valutaomregner → Live-opdaterede valutakurser | PENGEINFO.DK

Seneste nyheder