Der kan være mange penge at spare ved at vælge det rigtige billån, når du skal ud og optage et nyt lån til din bil. Billån kan dog ligesom alle andre låneformer være kompliceret at finde ud af. Det kan derfor godt betale sig at betale sig at sætte sig ordenligt ind i helt centrale begreber, og benytte sammenligningssider som f.eks. Pengeinfo.dk, der giver et fuldkomment overblik over alle lån på markedet.

Bilfinansiering kan opnås gennem flere forskellige låneudbydere. Du kan bl.a. får billån igennem:

  1. Bilforhandlere
  2. Banker
  3. Realkreditinstitutter
  4. Mindre låneudbydere som f.eks. Santander, Ikano Bank m.fl.

Billån kan variere meget afhængig af hvilken situation du står i, og hvilken type bil du ønsker at købe.

Billån hos bilforhandleren
En populær lånemetode til billån er at optage det igennem din bilforhandler. Ofte kan du også forhandle dig til en bedre pris på bilen, hvis du samtidig optager et lån igennem din bilforhandler.

Det kan i flere tilfælde også være ligeså billigt at finansiere sit billkøb direkte hos bilforhandleren som hos de billigste banker. Det er især gældende for de lidt dyrere biler, da bilforhandleren typisk kan give dig en lavere rente, mens stiftelsesomkostningerne generelt set er højere hos bilforhandlerne.

Hvis du ender med at optage et billån igennem bilforhandleren har du typisk to ugers fortrydelsesret.

Billån hos bankerne
Der kan være stor forskel på, hvad et billån koster hos de forskellige banker. Herudover ville du typisk opleve, at bankerne kræver, at du at kunde hos dem for at kunne optage billånet. Derudover kan det også, specielt hos de lidt større banker, varierer alt afhængig af kundeforholdet. Så inden du beslutter dig for hvilken bank, som du gerne vil optage dit billån igennem, kan det gode betale sig at sammenligne priserne på Pengeinfo’s søgemaskine.

Billån hos realkreditinstitutterne
Dette vil i de fleste tilfælde være den billigste løsning, men det kræver, at du har en ejerbolig med friværdi. Renten på et realkreditlån er typisk markant lavere, end hvad du kan få andre steder. Du skal blot være opmærksom på, at det samlede lån ikke overstiger 80% af boligens værdi, da det er grænsen for at kun have et realkreditlån.

Billån hos låneudbydere
Der findes en lang række mindre låneudbydere, der tilbyder forbrugslån, som også kan bruges til billån. Det er f.eks. Santander, Bank Norwegian, L’easy m.fl. Dette et typisk den letteste løsning, da du ofte kan få pengene udbetalt med det samme, og der er langt færre krav til at optage den type lån. Man skal dog på den anden side være opmærksom på, at disse lån kan være enormt dyre sammenlignet med ovenstående alternativer.

Billån med eller uden udbetaling
Når du vælger at finansiere dit bilkøb enten igennem bilforhandleren eller banken, er du påkrævet at lægge et kontant beløb som udbetaling til lånet. Denne udbetaling vil oftest være en procentdel af bilens anskaffelsespris. Når du finansierer dit køb igennem bilforhandleren eller banken, vil denne udbetaling altid være mindst 20%, som opkræves for sikkerhed i lånet.

Generelt kan man sige, at jo højere udbetaling du lægger til bilen, jo lavere er dine samlede udgifter til bilen efterfølgende.

Hvis du gerne vil købe bilen uden udbetaling, så skal det enten være igennem et realkreditinstitut eller hos en forbrugslåneudbyder. Hos realkreditinstituttet er det dog påkrævet, at du har en ejerbolig, samt realkreditlånet ikke overstiger 80% af din boligs værdi.

Billån med fast eller variabel rente
Hvis du gerne vil låne penge hos en bank, skal man tage stillign til, om man ville låne til en fast eller variabel rentesats. Ved en fast rentesats vil renten være fastlåst i hele dit låneforløb, hvorimod en variabel rente kan ændre sig i perioden – på helt samme måde som når man skal købe et hus. Dette handler derfor om risikovillighed, da en variabel rente ofte vil være den billigste, når man optager lånet, men kan ændre sig til både at blive dyrere og billigere.