Coffee to go – er det god økonomi?

Kaffen damper under låget til din Coffee to go fra Seven Eleven eller hvor du nu har købt den.

På din vej til arbejde. Din morgen har været hektisk. Vækkeuret har været på snooze 2 – 3 gange og børnene var dødtrætte og ikke til at få liv i. Du manglede lige de 15 minutter der skulle til for at få en nogenlunde glidende og velfungerende morgen. Ungerne skal jo ha’ deres morgenmad. Madpakkerne skal jo smøres og de må ikke komme for sent i skole eller børnehaven.

Endelig – Py ha. Nu er alt klaret og du er på vej til arbejde. Kaffen, som du bare har så meget lyst til nåede du ikke. Kender du den situation? Hvis ikke – så måske en der ligner. En situation hvor der har været lidt for meget knald på derhjemme og når du så er på farten – på vej på arbejde – falder roen over dig og lysten til en kop kaffe er på sit højdepunkt.

Du har egentlig besluttet dig for at du ikke vil bruge en 20-er på en kop kaffe. Men du må bare ha’ den. Du skal lige vente 5 minutter på stationen og der er flere der går rundt med en kop dampende velduftende kaffe. Om 25 minutter er du fremme på din arbejdsplads hvor du kan drikke al den kaffe du vil – gratis. Men du må bare ha’ din morgenkaffe nu! Du gør det – du køber en kaffe to go!

Tyve kroner for en lille sort. Kender du situationen? Tyve kroner for en lille sort kop kaffe på en stresset morgen hvad kan det egentlig løbe op i på et år. Lad os nu bare for retfærdighedens skyld sige at du kun gør det 3 dage om ugen. Du har vel styr på dit liv. Du er vel i kontrol. Nå men det bliver altså 3.120 kroner om året. Tretusinde et hundrede tyve kroner om året. Og hvis du ikke er i kontrol.

Du gør det hver dag…….. Så bliver det 5.200 kroner om året. Wow det er mange penge, som kan være med til at forbedre din økonomi en del. Jo men siger du. Man skal jo også nyde livet. Livskvalitet. Livsnydelse. Det er hvad jeg får og det kan ikke gøres op i penge. Nej måske ikke, men når ungerne nu tigger om en iPad og du gang på gang siger at det har du simpelthen ikke råd til eller de skriger på en uge i sommerhus når nu alle deres kammerater kan………. Ja – så kan du jo egentlig også hvis du ændrer lidt på dit liv.

Hvad skal du gøre?

  1. Stå lidt tidligere op (eller lade være med at sætte vækkeuret på snooze)
  2. Købe en lille termokande
  3. Lave en (ekstra) kop kaffe om morgenen mens du smører ungernes madpakker
  4. Huske termokanden i din rygsæk, taske eller hvor du nu kan ha’ den

Jo – men siger du. Det koster jo også penge, så det er begrænset hvor meget jeg sparer. Ja – du har lidt ret, men det står ikke mål med udgiften. Ved du hvor meget det koster at brygge et par kopper kaffe? En kaffemaskine der brygger en liter kaffe anvender ca. 0,1 kWh time. En kWh time koster 1,73 kroner (DONG – priser pr. 1. januar 2014). Det vil sige at i rent elforbrug koster en liter kaffe ca. 0,17 krone. 

Vi må ikke glemme udgiften til kaffebønner. Hvis det nu skal være en god kaffe så koster 500 gram ca. 40 – 50 kroner. Til en liter kaffe skal du anvende knap 50 gram kaffe. 50 gram god kaffe koster 4 – 5 kroner. Du kan altså lave en god kaffe (en hel liter) for max 5,17 kroner. Hertil skal lægges slidtage på kaffemaskinen, din dyrekøbte tid mens du brygger kaffen og så videre. Men hvis vi siger at der går 5 til 6 kopper kaffe pr. liter, så koster en kop god morgenkaffe altså ikke meget mere en én krone.

Konklusion: Det kan godt betale sig at brygge sin kaffe om morgenen og tage en termokande med som du kan nyde i toget, bussen – ja sågar i bilen hvis den er udstyret med kopholder (men det må ikke gå ud over køre sikkerheden – måske er det bedst at lade være med at drikke kaffe i bilen). Få en god økonomi. Lav din kaffe selv og drop Coffee to go!