Få styr på din pensionsopsparing

Få styr på din pensionsopsparing

Hvis du er ligesom mange andre danskere, så ved du godt, at det er vigtigt at sætte sig ind i sin egen pensionsopsparing. Alligevel er det de færreste, der faktisk gør det. Og vi forstår det godt. I en travl hverdag, hvor der er tusind andre ting at tænke på, står pensionen ikke øverst på tjeklisten. Dog kan det betale sig for dig at investere en smule tid for at sikre dig, at dine pensionsforhold ser nogenlunde fornuftige ud. Vi har samlet en liste over de områder, der er væsentligst at tage stilling til, når du skal forstå din pensionsopsparing. 

Hvor skal jeg starte?

Måske har du haft flere job, der alle sendte din pension til forskellige pensionsselskaber. Hvis du er en af dem, så frygt ej. På Pensionsinfo.dk kan du blot logge ind med dit NemID, hvorefter du kan få det fulde overblik over dine opsparinger. Det gør du ved at klikke ind på ”Dine aftaler”. Herved får du et overskueligt overblik over dine nuværende og tidligere indbetalinger. Du kan se de forskellige pensionskasser, du har indbetalt til, ved at klikke her

Når du har et overskueligt overblik over dine pensionsindbetalinger, kan det være, at du har nogle såkaldte klatpensioner. Disse er pensioner, du ikke længere indbetaler til. For mange mennesker vil det bedst kunne betale sig at flytte disse opsparinger over i det pensionsselskab, man aktivt indbetaler til. Herved gør man det en anelse mere overskueligt for sig selv, men der er også en anden årsag. Hvis du betaler et administrationsgebyr ved at have din pension stående, kan din klatpension nemt bliver ædt op af gebyrer. Dog kan det anbefales at have styr på, om pensionen indeholder en forsikring, du ikke har hos dit aktive pensionsselskab. 

Hvad skal jeg tage stilling til?

Et af de vigtige områder at have styr på er den føromtalte forsikring. Derfor er det værd at undersøge kategorien ”Sygdom og død”, hvorefter du kan se underkategorier såsom ”Tabt arbejdsevne” og ”Visse kritiske sygdomme”. Det er naturligvis meget individuelt, hvad der vægter højest for den enkelte. Hvis man f.eks. er 25-35 år med boliglån, ægtefælle og børn, er det måske fornuftigst at have en forsikring, der dækker hele boliglånet, hvis det uheldige skulle ske. Har man derimod betalt sit boliglån af, er veletableret på arbejdsmarkedet og har få år tilbage herpå, vil det i mange tilfælde være bedst at fokusere på opsparingsdelen. 

Derudover kan du på Pensionsinfo.dk se, hvor meget du kan forvente at få udbetalt, når du går på pension. På denne måde kan du forventningsafstemme med dig selv og samtidig gøre dig tanker om, hvor længe du skal være på arbejdsmarkedet. Hvad vil du gerne have råd til i pensionsårene? Skal du begynde at indbetale mere, så du kan trække dig tilbage tidligere? Eller så du har råd til at tage på flere rejser? Det er alt sammen noget, du kan undersøge og blive klogere på under ”Overblik” og ”Få det fulde overblik”. 

Hvilken ordning skal jeg vælge?

Den første ordning, vi skal kigge på, er ratepensionen. Den bliver udbetalt i rater over en periode på 10-25 år. Denne kan du tidligst begynde at få udbetalt, når du er 60 år. Fordelen ved ratepensionen er, at du kan trække indbetalinger på op til 54.700 kr. fra i skat om året. 

Den næste ordning er aldersopsparingen. Denne ordning er god for dig, der ikke er topskattepligtig. Du får ikke skattefradrag på denne løsning, men til gengæld skal du ikke betale skat af den, når du skal have pengene udbetalt. Pr. 2021 har du mulighed for at indbetale op til 5.400 kr. til denne, hvis du har mere end fem år til din folkepensionsalder. Har du mindre end fem år tilbage, kan du indbetale op til 52.400 kr. pr. 2021. Hvis du derimod er topskattepligtig, kan den livsvarige pension være en god løsning for dig. Her er der nemlig ingen begrænsning på, hvor meget du årligt kan indbetale, og du kan tilmed trække dine indbetalinger fra i skat. Hvad med folkepensionen, spørger du måske? Bare rolig. Denne skal du ikke bekymre dig om, da alle danskere, der har nået pensionsalderen, har ret til denne. Du kan på Pensionsinfo.dk ligeledes se, hvad folkepensionssatsen ligger på. Der er altså nogle nøgleområder at tage stilling til, når du skal sætte din pension op. Men hvis du blot investerer et par timer i det, vil du formentlig takke dig selv, når du engang skal på pension. På Pengeinfo.dk kan du altid finde gode råd til, hvordan du kan få flere penge mellem hænderne.

Skrevet af
Andreas Linde
Hjem » Nyheder og artikler » Få styr på din pensionsopsparing