Forbrugslån er den overordnet betegnelse for alle lån, der optages til forbrug. Det vil sige, at de kviklån, SMS lån, hurtig lån mv. indgår i fællesbetegnelsen forbrugslån. Der er som sådan heller ikke nogen grænser for, hvor stort (eller småt) et forbrugslån kan være, hvor hurtigt det bliver udbetalt, renten på dit forbrugslån eller hvor forbrugslånet bliver optaget.

Forbrugslån bliver optaget igennem en finansielt institut, men er ikke nødvendigvis begrænset til en bank. Mange forbrugslån bliver nemlig ikke optaget igennem en bank, men i stedet igennem en låneudbyer, der udelukkende tilbyder forbrugslån.

Fordelen her er, at du langt hurtigere kan få udbetalt pengene, da du blot skal godkendes (sker ofte inden for få minutter). Hvis du optager et forbrugslån i en bank, skal du ofte mødes fysisk med din bankrådgiver og gøre rede for, hvad du skal bruge forbrugslånet til. Ulempen ved at forbrugslån er på den anden side, at du har nogle høje ÅOP’er, som kan være noget højere end i banken. Dette kan du dog hurtigt få et overblik på vores sammenligning af forbrugslån.

Sådan får du et forbrugslån
Det er utrolig let at få et forbrugslån, det tager kun 10 minutter at ufdylde en ansøgning, og du kan i nogle tilfælde få pengene med det samme:

  1. Sammenlign og find det forbrugslån, som passer bedst til dig og din situation.
  2. Ansøg om forbrugslånet på låneudbyderens side.
  3. Du modtager svar, om du kan blive godkendt til forbrugslånet.
  4. Såfremt du bliver godkendt til forbrugslånet: Pengene bliver sat ind på din konto.

Når julen banker på døren eller sommerferien kalder, kan et forbrugslån skabe plads i økonomien.

Hvem kender ikke det at mangle penge til en sommerferie til syden, en ny cykel til sommerturene eller en ny vaskemaskine, når den gamle har vasket sin sidste bunke tøj?

Heldigvis er gode råd ikke nødvendigvis dyre, hvis man gerne vil have råd til at gøre tilværelsen en tand sødere. Det danske lånemarked bugner nemlig med forbrugslån, der grundet de seneste års konkurrence er presset helt ned i pris.

Timelønnen for at kigge sig grundigt for, inden man tager skridtet og accepterer et forbrugslån, kan vise sig at være rigtig høj. Der er nemlig mange penge at spare ved at bruge lidt tid på at researche området – således kan ÅOP, der angiver den ’Årlige Omkostningsprocent’, variere fra otte til over 60 procent på udvalgte forbrugslån.

Fordele og ulemper

Et forbrugslån kan både være med eller uden sikkerhed, men en fællesnævner er typisk, at det ikke er store lån med en lang løbetid. Derfor drejer det sig som regel om alt fra 5.000 til 30.000 kroner, der har en løbetid på omkring tre år eller mindre.

Brug pengene som du vil

En stor fordel ved forbrugslån er, at udlåneren sjældent er interesseret i, hvorvidt pengene skal bruges til en ny computer eller en rejse sydpå – man har altså fuld rådighed over pengene.

Det er en stor fordel for mange, som for eksempel føler, at bankrådgiveren snager for meget i, hvad pengene fra et lån bliver brugt til. Det undgår du helt, når du i stedet vælger en anden lånudbyder end banken.

Der kan dog være en række begrænsninger og forhold, man skal være opmærksom på: Desto yngre du er, desto mindre beløb kan du typisk låne. Lånevirksomhederne skelner typisk mellem låntagere i aldersgrupperne 18-20, 20-25 og 25+.

Vær opmærksom på om der kræves sikkerhed – for eksempel pant i et hus eller en bil – eller ej. Hvis det sidste er tilfældet, er din underskrift udlånerens eneste garanti for, at du overholder aftalen Mindre lån over kort tid er typisk dyrere i ÅOP end store lån over lang tid Mange udbydere af forbrugslån kræver, at du ikke står i RKI.

Du må med andre ord ikke være registreret som en dårlig betaler, hvis du skal gøre dig forhåbninger om et forbrugslån. Enkelte udbydere ser dog gennem fingre med dårlige betalere, men tager sig til gengæld betalt igennem højere renter.