Gode råd: hvilket boliglån skal jeg vælge?

Der er en lang række forhold som gør sig gældende, når man skal ud og vælge lån til bolig. Skal det være et variabelt rentetilpasningslån eller et fastforrentet lån – og skal det være med eller uden afdrag?

Der kan både være fordele og ulemper ved alle typer boliglån, og i sidste ende handler det om din økonomiske situation, hvordan du ser din fremtid, din risikovillighed og ikke mindst hvordan renten udvikler sig.

Privatlån

Samtidig så har bankerne løbende udvidet deres portefølje af lån, og der findes nu en lang række valgmuligheder, som man skal tage beslutning til. Dette er sket i forbindelse med, at der i starten af 2000 både blev introduceret en mulighed for variabelt forrentede lån samt afdragsfrihed.

Hvilket boliglån skal jeg vælge?

Anders Jensen fra Pengeinfo.dk fortæller her om fordelene og ulemperne ved danskernes mest populære boliglån, og som umiddelbart er den mest anbefalelsesværdige. Anders Jensen fremhæver samtidig, at det i de fleste henseender bedst kan betale sig at tale med sin bankrådgiver eller anden økonomisk rådgiver, da det kan være meget individuelt, hvilket boliglån der passer bedst til din profil.

Hvad er et boliglån?

Der er mange som sammenligner banklån med boliglån. Boliglån er ofte sammensat et realkreditlån som typisk udgør 80% af boligens værdi samt et banklån, som typisk er på 15%. De eksisterende 5% skal finansieres af dig selv.

Hvad er et banklån?

Banklånet er typisk det dyreste i et boliglån, og du skal derfor sørge for, at dette bliver betalt af som det første. Her kan det godt betale sig at høre forskellige banker, da renten typisk kan variere meget.

Sammenlign renter og lån penge til dig behov her.

Et banklån varierer meget fra bank til bank, og koster typisk mellem 5-8% alt afhængig af dine kundeforhold i banken, siger Anders fra Pengeinfo.dk. Han siger samtidig, at renten på dit banklån er et sted, hvor det virkelig kan betale sig at forhandle, da bankerne typisk har meget fleksibilitet til at give et godt tilbud.

Brug enten sider som Pengeinfo.dk til at sammenligne renter, ellers kan du med stor fordel gå ned i din egen bank og forhører dig om dine muligheder.

Hvad er realkreditlån

Her vil man typisk vælge enten et variabelt rentetilpasningslån eller et fastforrentet lån. Når man f.eks. vælger et fastforrentet lån, så låser man sin rente fast i en periode på typisk 30 år, og man er herved sikret samme ydelse i den periode.

Her skal man blot være opmærksom på, at ens lån er optaget i obligationer som kan stige og falde afhængig af svingninger i markedet. F.eks. så ville kursen på dine obligationer falde, når renten stiger, og dermed kan du ende med at miste penge, hvis du på et tidspunkt skal indfri et lån i forbindelse med et salg eller lignende. Dette gælder dog også den anden vej. Hvis du obligationerne stiger i takt med en faldende rente, så ville du opleve, at dine obligationer er mere værd, hvis du f.eks. skal ud og konvertere til et andet lån.

billigt lån

Denne mulighed for at indfri sit lån med en gevinst/tab er sjældent noget, som man boligejere tænker på, men det kan i sidste ende have en stor indflydelse på din økonomi.

Hvis man ikke vælger det sikre fastforrentede lån, så kan man optage et variabelt rentetilpasningslån, som betyder, at renten løbende kan ændre sig på dit lån. De mest populære rentetilpasningslån kaldes F1, F3 og F5, hvor tallet svarer til den periode, hvor din rente ændres. F.eks. ændres renten en gang om året ved en F1’er, og du er dermed mere modtagelig over for svingninger i markedet.

Det kan umiddelbart være svært at tage beslutningen selv om, hvad der er bedst for dig. Derfor allier dig med en økonomisk rådgiver eller gå ned i banken og tal med din bankrådgiver.

Skrevet af
Andreas Linde
Hjem » Nyheder og artikler » Gode råd: hvilket boliglån skal jeg vælge?