Hvad koster det at låne penge?

Man siger ofte, at renten er prisen på penge. Dermed kan prisen på dit lån bl.a. afspejles i hvor høj/lav rente, du kan få på dit lån. Årsagen til at renten varierer fra låneudbyderne og ofte ændrer sig afhænger af den aftale, som låneudbyderene har med deres låneudbyder (ex. bankerne eller Nationalbanken). Andre faktorer der kan påvirke renten er konjunkturudsvingene i markedet – f.eks. vil man under en finanskrise opleve, at renten falder, da man gerne vil have personer til låne penge, da dette sætter gang i forbruget, og stimulere dermed til en bedre national økonomi.

Udover renten ser man også på etableringsomkostningerne ved at optage et lån. Disse varierer enormt meget, og bestemmes lokalt af den enkelte låneudbyder. Enkelte udbydere tilbyder gratis stiftelse af lån, mens andre tager enormt høje gebyrer for at optage et lån. Det hænger ofte sammen således, at høje etableringskostninger betyder en lavere rente, mens en lav eller ingen etableringsomkostninger betyder, at renten til gengæld er tilsvarende højere, og du vil dermed have en højere månedlig ydelse.

Alle disse udgifter er samlet et én faktor, der gør det meget nemmere og gennemskueligt for dig at sammenligne hvilket lån, der er billigst for dig. Denne faktor kaldes Årlig Omkostning i Procent eller ÅOP, og viser den samlede pris på det lån, som du optager. ÅOP varierer ift. låneudbyderen, og man kan derfor ofte spare mange penge ved at sammenligne lånene, inden man beslutter sig for at vælge et bestemt forbrugslån.