Nye udbetalingskrav til boliglån rammer hårdt

Når man skal ud og låne penge til en ejerbolig, så har man før i tiden kunne finansiere hele lånet igennem banklån og realkreditlån. Det blev der sat en stopper for i november 2015, hvor et nyt krav blev indført, som betød, at man som minimum skulle betale 5 procent af prisen kontant, før man kunne få lov til at optage boliglånet. Og dette krav har åbenbart ramt langt hårdere end først forventet, skriver Ekstra Bladet.

Ifølge samme artikel så mener størstedelen af de danske ejedomsmæglere, at det nye krav har en direkte effekt på salget af nye boliger, og at den generelle boligaktivitet er faldet.

Årsagen skyldes ifølge en boligøkonom i Nordea Kredit, at boligkøberne ikke får nok penge med, når de sælger deres eksisterende bolig, når gælden til bank og realkreditinstituttet er betalt samt mæglerens salær. Hun vurderer dog også, at nedgangen vil være midlertidig, og at markedet vil tilpasse sig det nye krav.

Den nye regel betyder, at hvis du skal ud og købe en bolig til 2,5 millioner kroner, så betyder 5%-reglen, at du selv skal have 125.000 kr. kontant – dvs. 50.000 kr. pr. million som du skal låne. Dette kan for mange boligkøbere være et svært beløb at spare op til selv, og derfor afholder det mange for at optage et boliglån, og man kommer derved i klemme med den nye regel.

Hvis du vil se og sammenligne din egen potentielle rente. Sammenlign og find boliglån.