Pengeråd: Spar op med dit boliglån

Det økonomiske forhold for den private forbruger gør i øjeblikket, at du kan spare op til dit boliglån, og nedbringe gælden i langt højere grad end du har kunne gøre før. Pengeinfo.dk har forsøgt at danne sig et overblik.

Vælg det rigtige lån

Den lave rente som i øjeblikket  eksisterer på markedet, gør det langt lettere at afdrage din gæld – og det skal du udnytte. Renten fylder i øjeblikket ikke særlig meget af selve ydelsen, så der er i langt højere grad råd til at nedskrive gælden end før i tiden, hvor renten har været på et mere normalt niveau.

Privatlån

På den anden side så har flere af de store realkreditinstitutter hævet deres bidragssatser, for at skabe en bedre indtjening og øge realkreditselskabernes kapitaldækning. Men ved at fastholde ydelsen som du har haft de seneste fem år, og i stedet valgt at afdrage på din gæld, ville du have reduceret løbetiden med op til 15 år.

Gevinst ved indfrielse af lån?

Når du optager et realkreditlån investerer du i realiteten i en række obligationer – og værdien af dit lån afhænger af kursen. Eftersom dit lån er mere kursfølsomt, jo længere tid at renten er fastlåst til dit lån, skal du satse på at vælge et obligationslån med længst mulig løbetid en fast rente og afdragsfrihed, hvis du ville spekulere i skattefrie kursgevinster på realkreditlån.

Billigste lån på nettet

Stiger renten f.eks. med 1 procentpoint på det lange realkreditlån, så vil kursen typisk falde med op til 5 kurspoint – og hermed kan du indfri et realkreditlån på 1 mio. kr. optaget til kurs 100 til 950.000 kr., og få gevinsten på 50.000 kr. skattefrit.

Spekulere i rentestigninger

Du kan altså spekulere i rentestigninger i dit boliglån og herigennem opnå en skattefri fortjeneste til f.eks. din pension. Denne mulighed er interessant, når renten er lavest mulig, da der hermed er større sandsynlighed for, at den stiger igen.

Du kan sammenligne renter og låne penge her.