Privatøkonomi

Hvad er privatøkonomi

Privatøkonomi er alt hvad der har at gøre med ens private økonomi. Overordnet vil betyder det forholdet mellem indtægter og udgifter samt gæld og opsparing. På mange måder ligner det den økonomi eller de regnskabsprincipper en virksomhed arbejder med. I privatøkonomien kalder vi det: 1. Indtægter – som typisk er løn, børnepenge, renteindtægter mv. 2. Udgifter – som typisk er til hus, bil, personlig pleje, tøj, mad, ferier og meget mere 3. Aktiver – som er værdien af ens hus, bil, indestående i banker og pensionsselskaber 4. Passiver – som er lån i hus, bil, forbrugslån og andre gældsposter.

Billån

En sund privatøkonomi

En sund privatøkonomi er en økonomi hvor Indtægterne er større end udgifterne og hvor aktiverne er større en passiverne. Det er også en økonomi, som er forberedt på ændringer, som man ikke lige har forudset. Det kan være sygdom, arbejdsløshed eller måske familieforøgelse.

En stram privatøkonomi

En stram privatøkonomi er en økonomi hvor indtægterne kun lige akkurat dækker udgifterne eller hvor aktiver og passiver er lige store eller måske hvor passiverne er større end aktiverne. Mange er på grund af boligkrisen blevet teknisk insolvente hvilket vil sige at de skylder mere i deres hus end det kan sælges for. De er – uden at de selv er skyld i det – gået fra en sund privatøkonomi til en stram privatøkonomi. Andre har mistet deres arbejde og nu kan indtægterne kun lige dække udgifterne og så er der skåret udgifter til ferie og andre fornøjelser væk. Selvom de måske har friværdi i deres hus er de også gået fra en sund privatøkonomi til en stram privatøkonomi.

Privatøkonomi på katastrofekurs

Hvis privatøkonomien er blevet stram og man vælger at låne sig ud af problemerne ender man med at have en privatøkonomi på katastrofekurs. Pengeinfo mener at det er ok at låne penge. Men man skal have råd til det hvilket betyder at ens privatøkonomi stadig skal kunne kategoriseres som sund efter at lånet er etableret.

Nye kviklån

Det betyder at den månedlige udgift til lånet ikke må medvirke til at udgifterne bliver ligeså store som indtægterne. Og så betyder det at lånebeløbet ikke må medvirke til at husstandens passiver bliver ligeså store som aktiverne. Hvad mener du. Er du enig i mine betragtninger. Gik en kommentar og lad os få en debat i gang.